راحت طلبان دزد؟
یکی از اصلیترین علل روانی ارتکاب سرقت های کلان راحتطلبی و تنبلی اجتماعی است. فرد علاقهای به تلاش و کوشش نداشته و میخواهد از ابتدا تا انتهای هدف بدون تلاش و زحمت طی شود و در مدت کوتاهی غرق رفاه شود. اینگونه راحت طلبیها باعث راه اندازی و تشکیل باندهای کلاهبرداری، جعل، تقلب و شرکتهای هرمی می شود. رسانه های اجتماعی و تبلیغ از زندگی های مرفه نیز می تواند از عوامل دیگر ارتکاب سرقت باشد. تا زمانی که کار کردن و خدمت به مردم و برداشتن بار از جامعه ارزش شناخته نشود این بحران های اجتماعی و شخصیتی قابل حل نیست. در فرهنگ اسلامی تن پروری و بیکاری و کار نکردن از رفتارهای زشت و ضد ارزش به حساب می آید و کار کردن و تلاش برای کسب روزی حلال و برطرف کردن احتیاجات خانواده مانند جهاد در راه خدا مقدس است.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله:
سَیَکونُ ناسٌ مِن اُمَّتی یولَدونَ فی النَّعیمِ و یُغَذَّونَ بِهِ، هِمَّتُهُم ألوانُ الطَّعامِ وَالشَّرابِ و یُمدَحونَ بِالقَولِ، اُولئِکَ شِرارُ اُمَّتی
به زودی، مردمانی از امّت من خواهند آمد که در ناز و نعمت به دنیا میآیند و با ناز و نعمت پرورده میشوند. همّ و غمشان، خوردنیها و نوشیدنیهای رنگارنگ است و از آنان، به گفتار مدح میشود. اینان، بدترین مردمان امّت من هستند.
الأمالی للطوسی: ص ۵۳۸، ح ۱۱۶۲